Paasverhaal door Jaap Oudes.

 

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ook is het het feest van de lente en nieuw leven.



Hier een voorbeeld van een tekening waar je aandacht onmiddellijk naar de prachtige manier van tekenen gaat en je niet direct in de gaten hebt welk verhaal hier verteld wordt.

Het verhaal in deze tekening doet denken aan de opstanding van Jezus die zich nu vrijelijk en ogenschijnlijk onopgemerkt tussen de mensen beweegt.  Dit verhaal  wat Jaap Oudes in beeld brengt en speelt zich af in het Sint Pietershof te Hoorn.


St. Pietershof Hoorn

Het thema dat Jezus onopvallend zich onder ons begeeft, komt in aan aantal van zijn tekeningen voor bijvoorbeeld in de tekening “Carnaval in Binche” Hier loopt de heilige familie dwars door de feestgangers heen zonder opgemerkt te worden


 

Duiding tekening Jaap Oudes “opstanding van Jezus die zich nu vrijelijk en en onopgemerkt tussen de mensen beweegt”




Achterin de ruimte zien we Jezus aan het kruis en vervolgens zien we dat Jezus weer is opgestaan en een vertrek van het Sint Pietershof binnengaat. De vrouw rechts slaat devoot haar ogen, de vrouw op de voorgrond slaat haar armen van vreugde in de lucht terwijl de vrouw links zich onbekommerd met de dagelijkse dingen bezighoudt. Waarschijnlijk om de belangrijkheid van wat er allemaal gebeurd aan te geven voegt hij ter onderstreping hiervan allerlei elementen toe. Allereerst lopen zowel Jezus als zijn volgeling op blote voeten als teken van heiligheid. Jezus draagt echter daarbij wel open sandalen. Rechtsboven zien we dat de heilige Antonius met het varkentje, toekijkt. En links in de nis zien we de heilige Franciscus met een haas. Dit is een bekend verhaal dat Franciscus tijdens een preek hem een haas was aangereikt. Onder dank verzocht hij de haas weer in het bos terug te zetten. De haas kwam echter terug en ging op de schoot van Franciscus zitten. Rechtsonder zien we een slapende poes. Hier symbool van onschuld?

 

Jean Passant april 2023

 






Reacties

Populaire posts van deze blog

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw