Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw

 

Hier tekent Jaap Oudes zijn vader Dirk Oudes in de molen van Jaan en Floor Pauw( 2e molen aan de Molenkade te Alkmaar). Afm. 65x50 cm. ,Potlood, Jaar ca. 1960.

Om begrip te krijgen op Jaap Oudes als tekenkunstenaar maak Ik daarbij dankbaar gebruik van een tekst van Nanette Kraaikamp. In Uitgave Kunstvereniging / Drawing Centre Diepenheim

“Tekenen kan gezien worden als een vrij traditionele romantische kunstvorm waarbij de aandacht ligt op de belevingswereld van het autonome individu, de kunstenaar en de tekening beschouwen als dat wat ze in essentie is: een uitdrukking van een idee over de werkelijkheid. Een van de oudste prikkels om te tekenen is het vertellen van een narratief. In de tekenende hand wordt zo ook de taal tot beeld. Feit of fictie?”

 

Beeldbeschrijving

In deze tekening bevindt Dirk Oudes zich in een ruimte in de molen van Jaan en Floor Paue. Het interieur/atelier van Dirk Oudes thuis schijnt te zijn overgeplaatst in deze ruimte. Aan de rechterkant zien we de werkbank voor het maken en repareren van klokkenwaar.  Dirk Oudes was klokkenmaker van beroep. Daarvoor zien we een tafel met schilders attributen en het flesje duidt erop dat hij bezig is met een olieverf schilderij.

 

Beeldaspecten.

Het is Figuratief: duidelijke overeenkomsten met zichtbare werkelijkheid. , En wordt gebruik gemaakt van stileren abstraheren, vervorming vereenvoudiging

In deze potloodtekening wordt parallelarcering en kruisarcering  toegepast. Lijnen die  dicht op elkaar staan én elkaar kruisen.

Statische compositie: de onderdelen van de compositie vertonen een evenwichtige duidelijke samenhang  en onderlinge relatie.

 

Informatie Molen.



Strijkermolen B Molenkade Alkmaar

Huidige Molenaar Arie Groot

De tekening is gemaakt rond 1960. De molen werd bewoond door de molenaar Floor Pauw en zijn vrouw Jaan. Zij waren bevriend met Dirk en Aal Oudes.

Florus Pauw (Heerhugowaard 29-4-1880 - Oudorp 13-3-1962) en zijn vrouw Ariaantje Hollenberg (Oudkarspel 30-6-1885 - Oudorp 27-5-1968) vanaf 1916 tot minstens 1951 in molen B.

 

Jean Passant, januari 2024

Reacties

  1. De Molenkade was een van de favoriete wandelroutes van Jasp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als hij thuis was maakte hij altijd eens per dag een wandeling en kwam dan langs deze molen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.