De schriftuur van de tekenaar Jaap Oudes.

 

In mijn poging om de werken van Jaap Oudes te duiden wil ik naast de beschrijving van de getekende verhalen zie mijn Blog https://dirkjaapoudes.blogspot.com/ ,ook de schriftuur van deze werken belichten. In de kunst verstaan we onder schriftuur: manier van tekenen of schilderen.

Bij de eerste tekeningen zien wat men noemt de “klare lijn” die de vorm duidelijk definieert. Vormen zijn in hun contouren gevat en elk detail wordt keurig binnen grenzen geplaatst. Schaduwen worden minimaal aangegeven of bestaan uit enkele zachte, evenwijdige arceringen. Lichte kleurverschillen geven een bescheiden modelé.


Later zien we dat de werken meer picturale en coloristische kwaliteiten krijgen. Met het picturale wordt  bedoeld het loslaten van de vaste plastische en lineaire vorm, het vervagen van de grenzen en de omtrekken. Maar ook meer energie, beweging, variatie en aandacht voor het pittoreske.


Kenmerkend in zijn werk is verder:

1.   De compositie

2.   De afsnijding en

3.   Vogelperspectief.

 

1,  Compositie

Compositie = vlakverdeling en ordening.

Het is de manier waarop alles (kleur, licht-domkrr, vorm, ruimtewerking, de voorstelling) binnen het kunstwerk geordend is..

Jaap Oudes past voor het merendeel een z.g.n. over-all compositie toe.

Een over-all compositie is een overzichtelijke manier  van ordenen, waarbij geen enkel element extra nadruk krijgt. De elementen zijn  over het beeldvlak verspreid;  zonder dat er sprake is van overlapping.


Prezi is de naam van de ontwikkelaar van deze presentatiesoftware. Hierbij de presentatie “Kunstwerk” welke in kunstopleidingen veel wordt gebruikt.

Begrippen: vorm kleur licht ruimte compositie by klaas kooistra (prezi.com)




Free all-over compositie

Vanaf de jaren zeventig gaat Jaap Oudes over op wat ik noem “Free all-over”  compositie”. Dat is een all-over compositie met overlapping.



2,  Afsnijding

 

Afsnijding: manier van ruimtesuggestie; de rand van de afbeelding overlapt de vormen, men maakt in gedachten de vormen af.

Voorbeeld van afsnijding 

 

3, Vogelvluchtperspectief.

Bij vogelvluchtperspectief is een tafereel vanuit een hoog standpunt weergegeven. Het lijkt dan alsof je door de ogen van een vogel naar een object kijkt.

Voorbeeld vogelperspectief


Jean Passant, september 2022








Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw