Marken. Vuurtoren Het Witte Paard met olielampen verlicht


De vuurtoren “Het Witte Paard” op Marken. Het licht van de vuurtoren is uitgegaan en wil niet meer aan. Geen nood men schakelt weer terug naar de situatie begin 18e eeuw toen de vuurtoren was voorzien van olielampen (volgens het ontwerp van Jan van der Heyden). Nu komen inwoners van de aan het IJzelmeer gelegen plaatsen te hulp en brengen olielampen om de problemen het hoofd te bieden.

De toren is in 1700 begonnen als een vierkante vuurtoren. Dit was er een van drie vuurtorens bij Marken, De Ven en Durgerdam waartoe in 1699 werd besloten om de route van de Waddenzee naar Amsterdam te markeren. De torens waren voorzien van olielampen volgens het ontwerp van Jan van der Heyden



Hier zien wij een vrouw in klederdracht uit Spakenbur


Hier een Marker vrouw in klederdracht met vleugels.

Een figuur met vleugels duidt erop dat we net een engel te maken hebben. Maar wat bedoeld hij hiermee?

Is het een beschermengel, engelbewaarder, schutsengel, wachtengel of bewaarengel die  de bescherming en begeleiding van een bepaalde persoon, van groepen of naties als taak heeft?  Hij voorziet ook een aantal figuren in de tekening “Marken, Neel op de Kes”,  van vleugels


Tekening Marken, Neel op de Kes

Figuur met vleugels komen in meerdere tekeningen voor. Wat mij daarbij opvalt dat zij allemaal in de lucht zweven.

Heb een aantal tekeningen voorgelegd aan Jo Claes, auteur van het boek “Beschermheiligen in de lage landen”. Hij schrijft mij het volgende:

Ik heb de tekeningen lang bekeken, maar ik kan u jammer genoeg niet helpen. Volgens mij zitten er nergens verwijzingen naar beschermengelen in het algemeen of naar een bepaalde bewaarengel in het bijzonder. Het lijkt er eerder op dat de kunstenaar het gegeven van de engel heeft gebruikt als een veelvoorkomend aspect in het religieuze denken van de mensen die hij in hun tijd en situatie afbeeldt.

Jo Claes

Hier reikt een vrouw uit Huizen en lamp aan.


Hier reikt een vrouw uit Volendam een lamp aan



Hier zien we een echtpaar uit Urk die een lamp aanreikt aan een Markervrouw..


Jean Passant, januari 2022



 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw