Katwijk aan Zee. Kunstenaars als Bernard Blommers, Willy Sluiter en Jan Toorop gingen Jaap Oudes voor.

Vele kunstenaars hebben Katwijk aan Zee weten te vinden. Kunstenaars als Bernard Blommers, Willy Sluiter en Jan Toorop leden van de Kunstenaarskolonie Katwijk, gingen Jaap Oudes al voorop. Het is derhalve niet zo gek dat Jaap Oudes Katwijk aan Zee bezoekt en zijn indrukken en belevenissen vastlegt in deze schitterende tekening. We zien een draaimolen die nog in opbouw is. Het lijkt wel of hij met de aankomende vrolijke paardenwagen en daar tegenover de vertrekkende zwarte paardenwagen aan wil geven dat het zeemansleven een witte maar ook een zwarte bladzijde kent. Met het plaatsen van de draaimolen geeft hij aan dat het leven ondanks alles toch vrolijk doordraait. Boven lijkt het wel Koninginnedag. Op de vuurtoren van Katwijk zien we de oranje vlag wapperen evenals op de oude kerk Katwijk. .Wil hij hiermede de koningsgezindheid van Katwijk benadrukken?

Verder komen de vuurtorens van Noordwijk en die van Egmond aan Zee eens kijken wat er allemaal gaande is. De relatie met Egmond aan Zee kan gelegen liggen aan het feit dat er ook een kunstenaarskolonie in Egmond aan Zee is geweest.

Vuurtoren Noordwijk
Vuurtoren Egmond aan Zee.

Vrouw in klederdracht brengt Bloemen en een vis,

De bloemen duiden er op dat Katwijk gelegen is in de “Duin en Bollenstreek” en de vis op get feit dat Karwijk een vissersdorp is.

Al in de middeleeuwen gingen Katwijkers de Noordzee op om vis te vangen. Door het ontbreken van een haven viste men vanaf het strand met platbodemschepen. Eerst was dit de zogenoemde visserspinck, na 1830 werd het de hieruit ontwikkelde bomschuit. In 1916 bereikte de Katwijkse vloot een voorlopig hoogtepunt met ongeveer 130 zeilvaartuigen!

Vandaag de dag ligt de Katwijkse vloot in de haven van IJmuiden. Met de visserijschool in Katwijk, monumentale gebouwen en de vele visspeciaalzaken is de visserij nog steeds niet weg te denken uit Katwijk.

 



Eén van de vele schetsjes die Jaap Oudes maakte.

Jean Passant, januari 2022

 






 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw