Dirk Oudes. Schetsboekjes

 

Dirk Oudes Schetsboekjes.

In deze bijdrage laten ik het licht schijnen op een selectie tekeningen die Dirk Oudes in zijn “schetsboekjes” heeft vastgelegd. Het geeft een beeld op de fenomenale tekenkunst van Dirk Oudes.Er wordt in dit artikel geen inhoudelijke commentaar op de tekeningen geleverd.De kijker moet het tot zich nemen en vooral naar ik hoop, genieten.

 De schetsboekjes zijn ontstaan in de jaren 1937 en 1938.

Hij kocht zijn schetsboekjes de meeste met de afmetingen van ca. 17x13 cm. bij de fa. L. Frankenberg in Langestraat, Alkmaar. En K.de Heer.in de Boterstraat, Alkmaar.




 Kunsthistoricus en auteur Rob Smolders schrijft in het begeleidende boek bij de tentoonstelling “DIRK OUDES” in Museum De Wieger in 2002 * het volgende:

 

“De schetsboekjes van Dirk Oudes vormen een rijke informatiebron aangaande zijn ontwikkeling als kunstenaar. Enkele tientallen zijn er bewaard. De vroegste die gedateerd kunnen worden doordat ze een of meerdere bladen met een datum bevatten, stammen van 1937 en 1938. Op basis daarvan is vast te stellen dat Oudes in het jaar van zijn eerste expositie, 1937 (in Alkmaar), een enorm productieve periode doormaakt. Vrijwel dagelijks maakt hij een tekening en daarnaast ontstaan zeker ook schilderijen. De voorstellingen zijn altijd voltooid en verzorgd te noemen. In de boekjes ontbreekt vrijwel geen pagina. Dirk Oudes is een perfectionist die geen papier verspilt aan probeersels, zo lijkt het.”

 







































* In het boek Dirk Oudes, uitgave Museum de Wieger ISBN 90 6216 718 7 ,2002 gaat Rob Smolders onder meer in op de “Schetsboekjes”

 



Jean Passant, januari 2020

 


















Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw