Tijl Uilenspiegel in Damme. Getekend verhaal door Jaap Oudes

Tekening Jaap Oudes "Damme, Windmolen".

Damme Stad van Tijl Uilenspiegel. De Legende van Uilenspiegel is beschreven in een roman van Charles De Coster. De Tijl van Charles De Coster heeft een vrijzinnige, vrijgevochten levensvisie, net zoals zijn schepper, met een drang naar waarheid en eerlijkheid. En net zoals de schrijver zelf werd Tijl een sociaal-bewogen figuur, bezeten door een drang naar zelfbeschikking in een brede humanistische instelling.

In deze tekening zien we de Schellemolen een stenen molen van het type Bergmolen en gedateerd op 1867. Verder zien we de Sint Martinuskerk (Kern Sijsele) en daar onder het Kasteel van Oostkerke.


Tijl Uilenspiegel met Nele.

 

Lamme goedzak met kip in zijn mond.

Tijl Uilenspiegel wordt in zijn tekeningen altijd met een uil en een spiegel in zijn hand weergegeven. We zien hem samen met Nele zijn vriendin, op een paard zitten en daarachter zijn vriend Lamme Goedzak op een ezel. Ook in de boom zit Tijl Uilenspiegel.

Tijl Uilenspiegel als de Minstreel. Hier zonde veer op zijn hoed en zonder spiegel

Uit de legende “Tijl Uilenspiegel en de minstreel” gebruikt hij het gegeven ”Na een muzikaal optreden van Tijl en de Minstreel regent het kwartels en kuikens in het paleis van de koning”, om een aantal kippen ten tonele te voeren

Tekst uit: Blog Klassieke Humor

Tijl Uilenspiegel loopt door de straten van Antwerpen waar hij in een taverne een minstreel van het hof zijn zangkunsten ziet vertonen. De minstreel is eigenlijk een banneling en mag niet meer in de binnenstad komen. Tijl verzint een list en maakt een masker van eikenhout voor de minstreel. Hij treedt op samen met de minstreel met een zelfgemaakte tamboerijn. De dochter van de koning ziet het optreden en overtuigt haar vader dat de minstreel weer aan het hof mag komen zingen. Na het eerste optreden regent het kwartels en kuikens in het paleis van de koning. De koning ziet dit als een teken van God en raakt zo ontroerd dat hij zelfs zijn dochter met de minstreel laat trouwen. Hij richt een feestmaal aan ter ere van het huwelijk. Tijl stuurt de minstreel weg en maakt een identiek eikenhouten masker, waarna hij zelf met de dochter van de koning trouwt.

 

Links de Brugse Huzaren Victor en Victoria die kennelijk meegelopen hebben in een Rezenoptocht in Damme en nu huiswaarts keren.

 De Brugse Huzaren.  Door Eddy van Pottelberghe

Het ontstaan van de groep, was in 1970, en de optredens begonnen in 1971, onder de naan De Brugse Huzaren.in 1971, bouwde Eddy van Pottelberghe een praalwagen, die begeleid werd, door drie huzaren te paard.De drie ruiters, droegen het Oostenrijks kostuum, en de reuzen toen en later, droegen Oostenrijkse, Duitse, Franse enz.…kostuums.Het idee om reuzen te bouwen, kwam tijdens een vergadering, waar Eddy van Pottelberghe en dhr. Vroman Frans, stoetenbouwer, en mede bezieler van De Gouden Boomstoet, en de Breughel feesten in Wingene, dat onderwerp bespraken.

De twee reuzen, Victor en zijn marketentster, Victoria, zijn niet speciaal gebouwd voor die jubileumfeesten, maar dat viel zo samen. Zij zijn de eerste keer in 1977, naar het Duitse carnaval geweest voor drie dagen in, en hebben dit gedaan tot en met 2014.

Vanaf augustus 1977, staat de groep onder algehele leiding van Eddy van Pottelberghe.

 Eddy van Pottelberghe, oktober 2021



 Brugse Huzaren Victor en Victoria.

Jean Pasant, november 2021




 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw