Klein Begijnhof Leuven met standbeeld voor Jan Petrol

 


Tekening met op de achtergrond het Klein begijnhof te Leuven en op de voorgrond een standbeeld van “Jan Petrol”. door Jaap Oudes.
Detail 1. Standbeeld Jan Petrol.

Dit is voor Jaap Oudes nog een rustige tekening. In zijn tekeningen vertelt hij vaak verschillende verhalen. Links zien we een violist en rechts een figuur met een hoorn. Kennelijk is er ook iets wat met muziek te maken heeft. Verder zien we een aantal figuren die met hun olie of petroleumlamp naar Jan Petrol gaan, zelfs in de lucht. Ook zien we begijntjes in de tuin aan het werk.


Detail 2. Hier zien we Pallieter (alsJaap Oudes) het verhaal vastleggen.

In de verhalenbundel van de verhalenverteller Rien van Meensel “Als de straten en stenen zouden spreken”. Komen wij  de naam “Gust Petrol” alias August Peeters,tegen.. Tekst: “Een gekend figuur in de Mannenstraat was Gust Petrol” Hij werd zo genoemd omdat hij in de week met petroleum ventte voor de verlichting. Hij had een stoompaardenmolen op de kermis aan de Steencarlisse, aan het Hooverplein”.

Jaap Oudes kan hem zeker tegen zijn gekomen en kan de naam al of niet bewust hebben verandert in “Jan Petrol”.

In het blad Nostalgia Lovaniensis Aflevering 54 (27-05-1999) vinden wij de volgende tekst; Voor de jeugd draaide de stoompaardenmolen van August Peeters, alias Gust Petrol omdat hij in de week langs de straten petroleum ventte voor de verlichting.. Het feestplein was omringd door nepgevels en ‘Le Tout-Louvain’ paradeerde er met de laatste nieuwe creaties uit Brussel en Parijs. Meerdere fanfares losten op het podium elkaar af en brachten er de sfeer van de‘Belle Epoque’. Het waren hoogdagen voor de bevolking uit Leuven en de verre omgeving


Detail 3. uit het “Teekentochtenboek” van Jaap Oudes. Bezoek Leuven. Klein begijnhof. 19 juli 1961

Jean Passant, oktober 2021



Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw