Jaap Oudes. als folkloristisch en surrealist.


Het werk van Jaap Oudes wordt beheerst door indrukken uit zijn jeugd die hij opdeed in het Noord-Hollandse Oudorp . In dit kleine dorp, omringd door groene weiden met grazende koeien, werd hij geboren en is er getogen.


Hier ontwikkelde hij zijn voorliefde voor het boerenleven, wat resulteerde in taferelen vol folklore, vrolijke volksfeesten en kleurige klederdrachten. Als bewonderaar van Pieter Breugel de Oude (Boerenbreugel ), trad hij  hiermee als vanzelfsprekend in diens voetsporen.

Boerenbreugel


Jaap Oudes leefde in roerige tijden. Eerst waren er de karige crisisjaren die werden gevolgd door de tweede wereldoorlog. Daarna kwamen de jaren van verzuiling en de turbulente zestiger jaren. Het leek allemaal aan Jaap voorbij te gaan. Hoewel hij niet blind was voor maatschappelijke ontwikkelingen liet hij zich niet meeslepen door politieke, sociale of filosofische standpunten.

Jaap Oudes vond zijn vermaak in het observeren van de boerenbevolking. Zijn voorstellingen zijn gevuld met vrolijke karakters die eten, drinken, dansen en springen. Zijn weergave van dit grotendeels verdwenen dagelijks leven houdt ook ons nog steeds een spiegel voor.

Alkmaar.Feest voor de molem van Jaan en Floor Pauw


Feest in Zuid Limburg

Lier. Druivenoogstfeest

Jaap Oudes keek ook veel naar Marc Chagall, in wiens werk de kinderjaren op het Russische platteland vaak als thema terugkeren. Jaap leent daarbij van hem ook de “over-all- compositie”, waarmee hij in de hele voorstelling figuren en voorwerpen door de lucht laat tuimelen. Net als Chagall neemt Jaap Oudes de vrijheid om zijn figuren te vervormen en in onnatuurlijke kleuren af te beelden.

Chagall met Bella

Jaap observeert niet alleen, hij droomt ook. Als folkloristisch surrealist neemt hij ons mee naar zijn gedroomde wereld , waarbij hij zijn fantasie zoveel mogelijk de vrije loop laat .

 Jean Passant, oktober 2021

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waterland door de ogen van Jaap Oudes, door Margreet Lenstra.

Wie waren Dirk en Jaap Oudes Dirk Oudes