Personages Felix Timmermans en Pallieter door Jaap Oudes

 

Personages Felix Timmermans en Pallieter door Jaap Oudes

 De personages in het werk van Jaap Oudes zijn meestal stereotiepen zoals de boer, de bakker, de dominee, de pastoor etc.. een uitzondering hierop zijn de personage voor Felix Timmermans en Pallieter ( hoofd persoon in de roman Pallieter door Felix Timmermans)

 Hoe het ontwerpen van de personages van Felix Timmermans en Pallieter tot stand zijn gekomen.

 Felix Timmermans illustreerde zijn verhalen met door hem zelf gemaakte tekeningen of schetsen. Hierbij had hij een voorliefde van volkse figuren. De illustraties in Pallieter zijn allemaal van de hand van de auteur. De tekeningen doen ons denken aan volksverhalen en vertellen ons meer over de Vlaamse feesten. Wat opvalt is dat Felix Timmermans noch in het boek Pallieter noch in andere (grafische) werken een figuur heeft getekend die Pallieter moet voorstellen: “Het lijkt alsof hij die mythische idee niet met een lichamelijke gestalte wilde aankleden”

 Jaap Oudes kan hier voor zijn beeldverhalen niet mee leven en laat Felix Timmermans regelmatig acteren in zijn tekeningen. Jaap Oudes tekent de personage  Felix Timmermans zoals voorbeeeld in (fig.1)  laat zien. In geschetste “zelfportretten” van Felix Timmermans zien we meestal een kuifje (fig.2) en in vele foto’s van Felix Timmermans (fig 3) zien we dat hij bolle wangen heeft. Met dit gegeven als uitgangspunt construeert Jaap Oudes zijn Felix Timmermans. Typerend is dat hij Felix Timmermans uitbeeld met een kruintje.

 

Figuur 1Felix Timmermans door Jaap Oudes


Figuur 2 Felix Timmermans door Felix Timmerman

Figuur 3 Foto Felix Timmermans

 

Pallieter.

 Ook hier gebruikt Jaap Oudes de geschetste “zelfportretten” van Felix Timmermans waar we meestal een kuifje zien(fig.2) en in vele foto’s van Felix Timmermans (fig 3) zien we dat hij bolle wangen heeft. Met dit gegeven als uitgangspunt construeert Jaap Oudes zijn Pallieter. Maar dan zonder kruintje.

Figuur 4 Pallieter 


Figuur 5 Pallieter 

Figuur 6 Pallieter 


Tekst voor een deel ontleent aan https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pallieter_(roman)


Jean Passant, maart 2021 

 

 

 







 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw