Sint Anna ter Muiden Tekening Jaap Oudes

 Sint Anna ter Muiden

Tekening Jaap Oudes

Hierbij een tekening van Jaap Oudes (1926-1998). Locatie St. Anna ter Muiden. Jaartal 1978. Afm. 50x65 cm. Kleurpotlood.We zien de Hervormde kerk Sint Anna ter Muiden. (Dit staat achter op de tekening)Jaap Oudes heeft op zijn vrije en artistieke wijze vorm aan deze kerk gegeven.Maar wat zien we nog meer?

Links een vrouwtje uit Damme (Tijl Uilenspiegel)

Verdere afbeeldingen boven van links naar rechts. Vlucht naar Egypte (Jozef trekt door het land met Maria en kindje jezus in lokale klederdracht), zwarte koning biedt kroon aan (driekoningen), kruisiging en hemelvaart.


Detail 1. Een Moor (zwarte man wordt meestal zo getekend door Jaap Oudes) die een kroon aanreikt. 



 Detail 2. Een Schriftgeleerde/dominee in het zwart met een angstig uitziende zwart/witte vogel. Probeert hij de kruisiging te voorkomen of juist aan te moedigen.

Jaap Oudes gebruikt hier voor de zwarte vogel de Griffioen die op het wapen van Sint Anna ter Muiden staat afgebeeld.

 

Symboliek Griffioen

 

Lichaam van een leeuw het hoofd van een adelaar en ook zijn vleugels, de oren van het paard. In de Griekse mythologie hoort het dier bij Apollo. Griffioenen bij de Grieken zijn in staat iedere vijand het hoofd te bieden en te vermorzelen. Griffioenen trokken de wagen van Apollo. Een enorm sterk symbool, leeuw en adelaar, koning van de lucht en de aarde.
In de middeleeuwen werd de griffioen een geliefd symbool in de heraldiek en een symbool voor Christus. Voor de katholieke kerk is hij het symbool van de wereldlijke en geestelijke macht van de kerk. Als heraldisch symbool staat de griffioen voor macht en strijdkracht.

Bron: https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/30890-hybridische-symbooldieren.html#griffioen

 

Verder lijkt het wel of er kippenmarkt is. 

Jean Passant, februari 2021

....#education #readthisbook #artist #galleries #musthave #etsy #crafts #blogspot #investing #artcollector #artlover#socialmedia #mooi #boekstagram #kunstboek #boekentip #fantast #fantasie #storytelling #kleurpotlood #positiviteit #kunstundkultur #narrativeart #fantasyart



Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw