Wie waren Dirk en Jaap Oudes Dirk Oudes

Wie waren Dirk en Jaap Oudes

Dirk Oudes



Dirk Oudes (1895-1969) was een geboren Alkmaarder die zijn leven lang te voet en per fiets het platteland bereisde om er reparatiewerk en tweedehands goederen op te kopen. Omstreeks 1930 is hij gaan tekenen en spoedig daarna gaan schilderen. Contacten met de Alkmaarse kunstschilders Koos Stikvoort en Jan Plas hebben hem daarbij gestimuleerd. Zijn onderwerpkeuze lag aanvankelijk in het boerenleven. De kennismaking met het werk van Vincent van Gogh zette hem aan tot een vrije penseelvoering en het gebruik van heldere kleuren. Dirk Oudes ontwikkelde binnen een paar jaar een eigen stijl van schilderen, ergens tussen de naïeve kunst en het expressionisme in. Van grote betekenis voor zijn bekendheid waren; De Duitse schilder Erwin Bowien, woonachtig in Egmond aan den Hoef en de schilderes Selly Koning die zijn werk meenam naar galerie Jeanne Bucher in Parijs. De beroemde Franse naïeve schilder André Bauchant was er zo van onder de indruk dat hij afreisde naar Alkmaar en een selectie van schilderijen maakte voor een expositie in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog kon de tentoonstelling geen doorgang vinden.

Na de Tweede Wereldoorlog had Oudes veel contact met jongere kunstenaars zoals Constant Nieuwenhuys, Jaap Kuijper en Piet Stenneberg. Hij exposeerde in het Stedelijk Museum Amsterdam, in Haarlem, Utrecht, IJmuiden en meerdere malen in Bergen. In zijn stijl mengden zich invloeden van kindertekeningen en het kubisme. Typerend voor zijn benadering is altijd de mengeling van spot en ernst, alledaagsheid en geluk.


 Jaap Oudes



Jaap Oudes (geboren in 1926 in Alkmaar, overleden in 1998 in Oudorp) werd van jongs af door zijn vader Dirk (die zelf kunstschilder van naam was) gestimuleerd te gaan tekenen. Als autodidact is Oudes zijn hele leven blijven tekenen, bijna altijd met potlood en kleurpotlood. Hij was lange tijd lid van de kunstenaarsvereniging Doorwerken in Alkmaar.

 

Oudes haalde inspiratie uit de Hollandse en Vlaamse volkskunst en het volksleven. Ook de verhalen van de Vlaamse auteur Felix Timmermans en andere Vlaamse vertellers stimuleerden hem. Hij bezocht daarom graag niet alleen steden en dorpen in Noord-Holland maar ook in Vlaanderen.

Het werk van Jaap Oudes is folkloristisch en verhalend. De wereld die hij tekende was nostalgisch, kinderlijk op het surrealistische af, vrolijk en feestelijk. Kermissen, het circus, oogst- en andere volksfeesten zijn de favoriete onderwerpen, dikwijls gesitueerd op herkenbare schilderachtige plaatsen.

Oudes was gefascineerd door onderwerpen die te maken hebben met cultureel erfgoed. Ervaringen en herinneringen in zijn jeugd zijn eveneens een terugkerend thema in zijn werk. De boerenmensen, het vissersvolk, de geestelijken, de koeien, de paarden die in talrijke mate zijn tekeningen bevolken, komen daar vandaan.

De tekeningen van Jaap Oudes zijn niet in een stroming te vatten. Een rationele analyse van zijn werk wees Jaap Oudes altijd af. Tekenen was voor hem een spontaan en intuïtief proces. Moet er dan een stempel op gedrukt worden dan is het dat van origineel denken en fantasievolle kunst.

Jan Oud, januari 2021

....#education #readthisbook #artist #galleries #musthave #etsy #crafts #blogspot #investing #artcollector #artlover#socialmedia #mooi #boekstagram #kunstboek #boekentip #fantast #fantasie #storytelling #kleurpotlood #positiviteit #kunstundkultur #narrativeart #fantasyart

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw