Kermis op Callantsoog. Tekening Jaap Oudes


 Kermis op Callantsoog. Tekening Jaap Oudes



Hier de tekening van Jaap Oudes waar hij verslag doet van een kermis op Callantsoog een dorp aan de Noordzee, in de gemeente Schagen. Hij heeft geen oog voor de toerist of het naaktstrand. Wel oog voor de feestvierende boeren, boerinnen, burgers, buitenlui en notabelen van het dorp. Hier blijkt duidelijk dat hij op zijn manier aandacht heeft voor de cultuurhistorie en de natuur.

Zo zien we het unieke historische “Hervormde kerkje” (1581-1582). Verder zien we de zweefmolen van G. Vader.



Bij een kermis hoort ook een markt. Zo zien wij zwanen en kippen. Zelfs panklare kippen die een vrouw in haar linkerhand houdt. Rechts houdt  zij een fles advocaat vast.  De dominee bevindt zich ook op de markt met iets in zijn hand waar een vogel inpikt.  





In de lucht zien we zwanen uit het natuurgebied “Het zwanenwater” die ook van de partij willen zijn. Zij dragen bereidwillig West-Friese boerinnen op hun rug en laten zich knuffelen en voeren.

 

Jean Passant, januari 2021

#education #readthisbook #artist #galleries #musthave #etsy #crafts #blogspot #investing #artcollector #artlover#socialmedia #mooi #boekstagram #kunstboek #boekentip #fantast #fantasie #storytelling #kleurpotlood #positiviteit #kunstundkultur #narrativeart #fantasyart






Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw