Kermis in Andijk. tekening Jaap Oudes.

Kermis in Andijk. tekening Jaap Oudes.

Dominee tracht “goddeloze” kermis te voorkomen.




Hoofdthema in deze tekening is dat de dominee tracht de “goddeloze” kermis te voorkomen. 


De dominee[1] wordt driemaal in de tekening afgebeeld. Centraal boven zien we dat een vrouw in Urker klederdracht wordt verleid door een kaasdrager en dat de dominee met bijbel in de hand, haar tegenhoud. Zij komen beiden niet uit Andijk en dat is mogelijk op zich al niet in de haak. Wil hij hen bekeren of op het goed pad begeleiden!?  

Rechtsboven zien we de dominee die vanaf de kansel de gelovigen waarschuwt en grijpt gelijktijdig een jongeling in zijn nekvel. Nederig buigen twee een vrouwtjes het hoofd.



Rechtsonder zien we de dominee de directeur van de stoomcarrousel dreigend toespreken.

Maar het kwaad is al geschied. Linksboven komt het kermispersoneel aangesneld. En midden onder worden de onderdelen zoals stoommachine en gondel al opgesteld.



Linksonder ontwaren wij ook nog Dik Trom die samen met vriendin alvast een kijkje is komen nemen en bescheiden op een afstand blijft staan.

Verder zien we vuurtoren “De Ven” en de “Buurtjeskerk”.

 



[1] Jaap Oudes tekent een dominee meestal in toga bef en kalot (priestermutsje).

....#education #readthisbook #artist #galleries #musthave #etsy #crafts #blogspot #investing #artcollector #artlover#socialmedia #mooi #boekstagram #kunstboek #boekentip #fantast #fantasie #storytelling #kleurpotlood #positiviteit #kunstundkultur #narrativeart #fantasyart

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Paasverhaal door Jaap Oudes.

Narrative Art ofwel Verhalende kunst van Jaap Oudes.

Tekening Jaap Oudes: Dirk Oudes in molen van Floor en Jaan Pauw